Menu
RSS
Viber seleo

Είδαμε τον αγώνα ΠΑΟ-ΠΑΟΚ μαζί με τον Γιώργο Τουρσουνίδη: «Λείπουν ποδοσφαιριστές με προσωπικότητα από τον ΠΑΟΚ»

Παρακολουθήσαμε μαζί με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, Γιώργο Τουρσουνίδη, τον αγώνα του ημιτελικού κυπέλλου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ. Ο Γιώργος Τουρσουνίδης σχολίασε τον αγώνα αλλά και την γενική κατάσταση που επικρατεί στον ΠΑΟΚ.

Μετά από έναν αγώνα, όλοι συζητάνε τι θα μπορούσε να γίνει και πως. Όμως, σίγουρα η γνώμη ενός ποδοσφαιριστή για ένα παιχνίδι έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Οι «απλοί παρατηρητές» Γιώργος Συρίγος και η Αποστολία Ντοβόλη συνάντησαν τον Γιώργο Τουρσουνίδη, στην εκδήλωση που οργάνωσε το Regency Casino και το Libero 107,4 στο Θέατρο Βεργίνα, για τον αγώνα ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ. Εφόσον τέλειωσε ο αγώνας, ο Γιώργος Τουρσουνίδης σχολίασε το παιχνίδι που είδε και μίλησε για την διαφορά που υπάρχει στην θρυλική ομάδα των 90΄s με την σημερινή. 

Ο Γιώργος Τουρσουνίδης, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έβγαλε ο ΠΑΟΚ. Ξεκίνησε από τα εφηβικά τμήματα του ΠΑΟΚ, σήμερα οι λεγόμενες «ακαδημίες» και από το 1988 έδινε τον καλύτερο του εαυτό στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ. Για αρκετά χρόνια ήταν αρχηγός της ομάδας, ενώ συμμετείχε και στις αποστολές της Εθνικής Ελλάδος. Τα τελευταία δυο αγωνιστικά του χρόνια, έπαιξε στην Ξάνθη και μετά κρέμασε τα παπούτσια του. Του δόθηκε η ευκαιρία να φύγει στην Ιταλία, αλλά παράγοντες της Ξάνθης, δεν του το επέτρεψαν. 

Γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Οι σχέσεις του με τον ΠΑΟΚ είναι ακόμα στενές και χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο ταξίδι του στην Νέα Υόρκη, για τα εγκαίνια συνδέσμου του ΠΑΟΚ. Σε αυτό το ταξίδι γνώρισε καλύτερα και τον Ιβάν Σαββίδη και μιλάει στο Seleo για την εμπειρία αυτή. 

Από τα όσα είπε στον Γιώργο Συρίγο και την Αποστολία Ντοβόλη για το Seleo, καταλάβαμε ότι πιστεύει πως ο  ΠΑΟΚ δεν είναι δεμένος σαν οικογένεια, ώστε να βγαίνει το πάθος και η καψούρα. Υποστηρίζει πως η ομάδα δεν έχει προσωπικότητες και αυτό φάνηκε και στον αγώνα ΠΑΟ-ΠΑΟΚ. 

toursounidis 06

Γιώργος Συρίγος: Ένα δύσκολο παιχνίδι, σε μια δύσκολη έδρα που δύσκολα ο ΠΑΟΚ παίρνει καλό αποτέλεσμα. Όμως, ένας καλός ΠΑΟΚ σήμερα, θα μπορούσε να πάρει την νίκη;

Κοίταξε να δεις Γιώργο, ο ΠΑΟΚ δεν ήταν καλός σήμερα, να ξεκινήσουμε από αυτό. Κατά κύριο λόγο στο μεσοεπιθετικό κομμάτι ήταν ανύπαρκτος. Εκτός από μια φάση του Ενρίκε, δεν δημιούργησε καμία άλλη φάση μέσα σε 90 λεπτά. Ήταν κάτω του αναμενόμενου η απόδοση της ομάδας. Είναι δύσκολο το 2-0, αν και μπορεί να ανατραπεί. Στην Τούμπα θα πρέπει να προσέξουν αμυντικά το παιχνίδι, γιατί αν δεχθεί τέρμα, καταλαβαίνεις ότι τελείωσαν τα πάντα…

Γ.Σ: Θυμάμαι ένα 2-0, που έγινε 4-0 στην Τούμπα… Το ανάποδο ψαλίδι του Κωστίκου…

Εγώ θα περίμενα ο ΠΑΟΚ να παίξει πιο επιθετικά, να μπει στην περιοχή του Παναθηναϊκού, ώστε να πετύχει κάποιο τέρμα. Αυτό δεν το έκανε, δεν το βγήκε και κλείστηκε στην άμυνα, περιμένοντας τον Παναθηναϊκό να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε καθαρές ευκαιρίες.

Γ.Σ: Στραβοκλοτσίες του έκατσε.

Έτσι. Αλλά ελπίζουμε στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ με την στήριξη του κόσμου να πάει καλύτερα.

Γ.Σ: Ξεχώρισες κάποιον παίκτη στον σημερινό αγώνα; Εμένα μου έκανε εντύπωση το πάθος του Κίτσιου…

Κοίταξε να δεις, ο Κίτσιου είναι ένα παιδί που έχει κάποιες δυνατότητες. Ήταν δραστήριος στον αγώνα. Αλλά αν με ρωτήσεις για κάποιον διακριθέντα, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον. Θα ψάξω να βρω κάποιον καλό, αλλά όχι διακριθέντα.

toursounidis 02

Γ.Σ: Υπάρχουν παίκτες με προσωπικότητα αυτή την στιγμή στον ΠΑΟΚ, που μπορεί να βασιστεί και να πιστέψει η ομάδα;

Από τον ΠΑΟΚ, δυστυχώς, λείπουν οι ποδοσφαιριστές με την προσωπικότητα, με την ηγετική στάση… Και για να παίξεις σε μια ομάδα όπως είναι ο ΠΑΟΚ και να ανταπεξέλθεις πρέπει να το λέει πάρα πολύ  η καρδούλα σου.  Ή πρέπει να έχεις προσωπικότητα ή πρέπει να έχεις – σε εισαγωγικά- τρέλα στο μυαλό σου για να το βγάλεις αυτό και από εκεί και πέρα τις ικανότητες που θα έχει ο κάθε ποδοσφαιριστής. Δυστυχώς ο ΠΑΟΚ, τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο φέτος, δεν έχει τους ποδοσφαιριστές που θα μπορούν να διαχειριστούν καταστάσεις, όπως το σημερινό παιχνίδι. Ελπίζω κάποια στιγμή να το καταλάβουν αυτό το πράγμα  και να έρθουν ποδοσφαιριστές που θα μπορούν να δημιουργήσουν καταστάσεις.

Aποστολία Ντοβόλη: Αυτή είναι η διαφορά με την μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ  που κατάφερε ακατόρθωτα πράγματα και να μείνει στην ιστορία; Ή έχουν αλλάξει γενικά τα αθλητικά δεδομένα;

Ο ΠΑΟΚ ποτέ δεν έχει πάρει τους τίτλους τους τρελούς αλλά είχε γερό DNA. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα… Όταν πήγαμε στην Άρσεναλ να παίξουμε το 1997, ήμασταν πολύ καλή ομάδα, αλλά φυσικά δεν μπορούσαμε να συγκριθούμε με την Άρσεναλ. Εκείνη την ημέρα όμως, εμείς ξέρεις τι είπαμε στα αποδυτήρια; «Πάμε να τους κερδίσουμε!». Βγαίναμε και πιστεύαμε στους εαυτούς μας και στην ομάδα. Έχεις ένα μεγάλο δίκιο, ότι έχουν αλλάξει γενικά η κουλτούρα του ποδοσφαίρου. Πλέον τα πράγματα είναι πιο επαγγελματικά, πιο μανατζερίστικα… δεν πονάνε την φανέλα. Ακόμα και η νοοτροπία του κόσμου έχει αλλάξει. Όταν πήγαινες τότε στην Τούμπα, δεν υπήρχε περίπτωση να χάσεις ή να φέρεις ισοπαλία, μας περιμένανε έξω 5.000 κόσμος… Τώρα χάνει ή φέρνει ισοπαλία ο ΠΑΟΚ και σηκώνονται 20.000 και χειροκροτούν! Πρέπει να περάσει στην ομάδα τι εστί ΠΑΟΚ και πόσο βαριά είναι φανέλα.

toursounidis 05

Γιώργος Συρίγος: Μένω σε αυτό που λες, ότι δεν μπορούν να νιώσουν την βαριά ιστορία που έχουν στο στήθος τους οι παίκτες. Πως μπορεί να διορθωθεί αυτό;

Είναι δύσκολο κομμάτι αυτό. Θα μπορούσε να γίνει αυτό, αν έμπαιναν στην οικογένεια του ΠΑΟΚ κάποιοι άνθρωποι που ξέρουν την ιστορία του και το DNA της ομάδας. Αυτό όμως, πηγάζει και μέσα από την ομάδα. Στα χρόνια τα δικά μας, παίζαμε 15 Έλληνες και 2-3 ξένοι. Τώρα, είναι το αντίθετο. Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα, γιατί οι Έλληνες παίκτες δεν μπορούν να περάσουν τα συναισθήματα. Εμείς τα παιδιά τα ξένα τα σβολιάζαμε στα «θέλω» του ΠΑΟΚ, τώρα  σβολιάζονται όλοι στην νοοτροπία του επαγγελματισμού… Σκέφτονται ότι θα κάτσουν δυο χρόνια, θα πάρουν τα λεφτά τους και θα φύγουν.

Γ.Σ: Θα κόψουν, θα βάψουν τα μαλλιά τους και να γίνουν σταρ…

Έχει αλλάξει ριζικά η κουλτούρα στο ποδόσφαιρο. Αλλά εμένα η ένσταση μου είναι ότι ο ΠΑΟΚ ποτέ δεν ήταν τέτοια ομάδα. Είχε πάντα την «τρέλα» και την ψυχή του!

Αποστολία Ντοβόλη: Πως σας φαίνεται ο Ιβάν Σαββίδης ως πρόεδρος;

Εγώ το έχω πει πολλές φορές, ο Ιβάν Σαββίδης αυτή την στιγμή είναι ευεργέτης του ΠΑΟΚ. Είναι ένας άνθρωπος πολύ ισχυρός, που έχει δαπανήσει πάρα πολλά εκατομμύρια, δεν  κολλάει ποτέ για το καλό της ομάδας. Προσωπικά γνωριστήκαμε πριν από λίγες ημέρες σε ένα ταξίδι στην Αμερική. Κάποια στιγμή στην παρέλαση του ΠΑΟΚ, περάσαμε εμείς με τα παιδιά του συνδέσμου της Νέας Υόρκης που φορούσαν φανέλες και κρατούσαν σημαίες του ΠΑΟΚ. Όταν μας είδε, πήδηξε τα κάγκελα από την εξέδρα των επισήμων και ήρθε μας αγκάλιασε και φώναζε «ΠΑΟΚ ΟΛΕ». Αυτό για εμένα σημαίνει ότι γουστάρει πάρα πολύ, δεν πρέπει να τον αμφισβητήσει κανένας! Πιστεύω τον ΠΑΟΚ θα τον φτάσει εκεί που θέλει…

toursounidis 07

Α.Ν: Βλέπουμε πια τον κόσμο να μην θέλει να πάει πια στο γήπεδο, έχει ξενερώσει. Τι φταίει;

Δεν υπάρχει ποδόσφαιρό πλέον, δεν αξίζει να πάει κανείς στο γήπεδο με όλες αυτές τις βρωμιές, με όλα αυτά που ακούγονται για τα στοιχήματα. Όμως και πραγματικά το επίπεδο του σημερινού ποδοσφαίρου είναι πολύ χαμηλό και σε συνδυασμό με όσα ακούγονται, είναι λογική η άρνηση του κόσμου. Ο ΠΑΟΚ είναι διαφορετική ομάδα όμως, την Κυριακή θα έχει 30.000 κόσμο, είναι διαφορετική η «τρέλα» που έχει, είναι γεννημένος στην αδικία και στα λίγα ο ΠΑΟΚ, για αυτό και αντιδράει. Αν έπαιρνε πρωταθλήματα και τίτλους ο ΠΑΟΚ, δεν θα μπορούσες να πας στην Τούμπα από τον πολύ κόσμο…

 

 

επιστροφή στην κορυφή