Τεχνολογία - seleo - seleo http://www.seleo.gr Thu, 23 Nov 2017 03:34:50 +0200 seleo.gr el-gr Tαξιδεύετε στο εξωτερικό; Αυτός ο χάρτης είναι χρησιμότερος από κάθε άλλον http://www.seleo.gr/epistimi/texnologia/255656-taksideyete-sto-eksoteriko-aftos-o-xartis-einai-xrisimoteros-apo-kathe-allon http://www.seleo.gr/epistimi/texnologia/255656-taksideyete-sto-eksoteriko-aftos-o-xartis-einai-xrisimoteros-apo-kathe-allon Tαξιδεύετε στο εξωτερικό; Αυτός ο χάρτης είναι χρησιμότερος από κάθε άλλον

Το International SOS and Control Risks, η ομάδα ειδικών πάνω σε θέματα ιατρικής και ταξιδιωτικής ασφάλειας, σχεδίασε πριν λίγες μέρες ένα νέο διαδραστικό χάρτη και τον δημοσίευσε στο ίντερνετ για να ενημερώσει και προστατεύσει τους ταξιδιώτες από πιθανούς κινδύνους.

 

Ο «Travel Risk Map» δείχνει τα ποσοστά επικινδυνότητας που έχει κάθε χώρα στον κόσμο για το 2018, όσον αφορά στον ιατρικό τομέα, την σωματική ασφάλεια και την ασφάλεια στους δρόμους. Ο χρήστης απλά πληκτρολογεί την πόλη/χώρα που θέλει να επισκεφθεί και αυτόματα ο χάρτης εμφανίζει τα ρίσκα που μπορεί να διατρέξει σε εκείνη την τοποθεσία, βάσει των παραπάνω παραμέτρων.

Σύμφωνα με τον χάρτη, χώρες όπως η Λιβύη, το Μάλι, το Αφγανιστάν και η Συρία εμπεριέχουν τη μεγαλύτερη απειλή για τη σωματική ασφάλεια των ταξιδιωτών, ενώ το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη είναι οι πλέον επικίνδυνες περιοχές όσον αφορά την οδική ασφάλεια.

Το Ipsos Mori Business Resilience Trends Watch 2018 ανακάλυψε πως σχεδόν τα 2/3 των ανθρώπων (63%) πιστεύουν πως οι κίνδυνοι στα ταξίδια έχουν αυξηθεί μέσα στην τελευταία χρονιά, με τις απειλές για σωματική ασφάλεια και τις φυσικές καταστροφές να αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για αλλαγή ταξιδιωτικών σχεδίων.

Η μελέτη του Ipsos Mori ανακάλυψε επίσης πως το 58% των ανθρώπων που κάνουν πολλά επαγγελματικά ταξίδια, άλλαξαν το ταξιδιωτικό τους πρόγραμμα λόγω διάφορων απειλών ασφαλείας. Σχεδόν οι μισοί (43%) έπρεπε να τροποποιήσουν τα επαγγελματικά τους ταξιδιωτικά σχέδια λόγω φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων ακραίων καιρικών συνθηκών.

Παρόλα αυτά, ο νέος αυτός χάρτης δείχνει πως οι παράγοντες κινδύνου σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν μειωθεί σημαντικά, λόγω της βελτιστοποίησης των τοπικών συστημάτων υγείας.

Μπείτε εδώ για να περιηγηθείτε στον Travel Risk Map 2018.

huffingtonpost.gr

]]>
mail@seleo.gr (Σ.Σ.) Τεχνολογία Tue, 21 Nov 2017 20:30:48 +0200
Nomophobia. Η σύγχρονη ασθένεια http://www.seleo.gr/epistimi/texnologia/255248-nomophobia-i-sygxroni-astheneia http://www.seleo.gr/epistimi/texnologia/255248-nomophobia-i-sygxroni-astheneia

Έχετε νιώσει ποτέ να σας διακατέχει πανικός στην ιδέα ότι ξεχάσατε το κινητό σπίτι; Έχετε κοιτάξει ποτέ γεμάτη άγχος πόση μπαταρία έχετε στο κινητό από τον φόβο μην κλείσει; Σας έχει πιάσει άγχος έστω και για λίγο να μείνετε χωρίς κινητό; Τότε πιθανότατα πάσχετε από «Nomophobia».

 

 

Η Nomophobia -No mobile phone phobia-  είναι μια νέα τεχνολογική φοβία που περιγράφει το συναίσθημα που νιώθει κάποιος, όταν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο ή απλά δεν έχει πρόσβαση σε αυτό.

Ζώντας στην εποχή του smartphone η προσκόλλησή μας σε αυτό είναι δεδομένη, αρκεί να παρατηρήσει κανείς γύρω του ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό ακόμη και όταν περπατούν στο δρόμο. Μάλιστα τα smartphones γίνονται ολοένα και περισσότερο το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για την πλοήγηση και την οργάνωση της καθημερινής μας ζωής. Από τη διατήρηση των ημερολογίων μας, τη λήψη οδηγιών και την άμεση επικοινωνία με άλλους, μέχρι την ενημέρωση μας για την επικαιρότητα ή οποιοδήποτε άλλο θέμα μας απασχολεί.

Επίσης αποθηκεύοντας σημαντικές φωτογραφίες μηνύματα, τα κινητά τηλέφωνα σήμερα λειτουργούν ως διέξοδο προσφέροντάς μας μια τεράστια γκάμα εφαρμογών, ιστοσελίδων και υπηρεσιών που μας επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε περιεχόμενο που θεωρούμε ουσιαστικό.

Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι τον μεγαλύτερο εθισμό παρουσιάζουν οι νέοι 18- 24 ετών με ποσοστό 77%, ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 25- 34 ετών με ποσοστό 68%.

Η συγκεκριμένη πάθηση προκύπτει συνήθως από την επιθυμία να δούμε τα κινητά μας τηλέφωνα κάθε φορά που βρισκόμαστε σε μια άβολη κατάσταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα τηλέφωνά παίρνουν το ρόλο ενός συντρόφου ή ενός φίλου που μας κάνει να αισθανόμαστε λιγότερη μοναξιά στο μετρό, το λεωφορείο, στην αίθουσα αναμονής ενός ιατρεία ή σε ένα εστιατόριο που περιμένουμε την παρέα μας.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να επιδεινωθεί και να μας κάνει εξαρτημένους από τα κινητά μας  για να ανακουφίσουμε το συναισθηματικό άγχος.

Ανησυχητικά σημάδια πρέπει να θεωρούνται τα εξής:

* Παρουσιάζουμε αδυναμία να κλείσουμε το κινητό μας και να απομακρυνθούμε από αυτό

* Έχουμε την τάση να ελέγχουμε μανιωδώς τις ειδοποιήσεις μηνυμάτων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αναπάντητων κλήσεων

* Επιθυμούμε να έχουμε συνέχεια το κινητό συνδεδεμένο με το φορτιστή για να μην αδειάσει η μπαταρία.

* Πολλές φορές νομίζουμε ότι ακούσαμε το τηλέφωνο μας να χτυπάει, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουμε λάβει ούτε κλήσεις ούτε μηνύματα

* Δημοσιεύουμε τακτικά φωτογραφίες και δημοσιεύσεις από τις δραστηριότητες και από τα μέρη που έχουμε παρευρεθεί

* Αν κλείσει το κινητό μας νιώθουμε αυτόματα απομονωμένοι

* Όταν είμαστε με φίλους ασχολούμαστε συνέχεια με το κινητό. Μερικές φορές δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη συζήτηση επειδή μιλάμε στο τηλέφωνο με κάποιον άλλον

Ο λόγος που υποφέρει κάποιος από αυτήν την νέα πάθηση είναι επειδή αισθάνεται την ανάγκη να συμμετέχει στη σχέση που του δίνει η τεχνολογία.

Τώρα, δεν έχει σημασία αν η οικογένειά σας και οι φίλοι σας βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου. Με απλό μήνυμα, κλήση ή συνομιλία μέσω βίντεο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους χωρίς πρόβλημα, επειδή δεν υπάρχουν εμπόδια. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι είμαστε περισσότερο συνδεδεμένοι από ποτέ, αισθανόμαστε μεγαλύτερη μοναξιά.

Τα άτομα που πάσχουν από nomophobia πάντα δημοσιεύουν για τη ζωή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εξαρτώνται πολύ από τους γύρω τους. Ωστόσο, αυτό που μπορείτε να δείτε δεν είναι πάντα πραγματικό.

Όταν ένα άτομο πάσχει από την περίεργη αυτή ασθένεια, θα συγκρίνει πάντα τη ζωή του με εκείνη των άλλων. Θα νιώθει άσχημα γιατί οι άλλοι κάνουν ταξίδια, ενώ εκείνος βρίσκεται στον καναπέ του, κοιτάζοντας το τηλέφωνό του. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και στην κατάθλιψη.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Αυτή η εξάρτηση έχει σημαντικές ψυχολογικές συνέπειες. Για παράδειγμα, έρευνα σχετικά με τη μνήμη έδειξε ότι όταν έχουμε αξιόπιστες εξωτερικές πηγές πληροφοριών για συγκεκριμένα θέματα που έχουμε στη διάθεσή μας, τότε αυτό μειώνει το κίνητρό μας και την ικανότητά μας να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε τη γνώση για το συγκεκριμένο θέμα.

Στο παρελθόν, οι κύριες πηγές πληροφοριών για κάποιο θέμα ήταν οι υπόλοιποι άνθρωποι. Αλλά τώρα έχουμε μια πηγή παντογνωσίας στις τσέπες μας. Γιατί να πρέπει να θυμόμαστε τα πάντα, όταν μπορούμε να ρωτήσουμε τη Siri; Μάλιστα η έρευνα διαπιστώνει ότι το αίσθημα που νιώθουν όσοι δεν έχουν το κινητό τους είναι παρόμοιο με αυτό της απόρριψης από έναν ερωτικό σύντροφο ή κάποιου χωρισμού. Το άτομο νιώθει σαν να χάνει κυριολεκτικά τη γη κάτω από τα πόδια του.

«Οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους μόνο για να μιλήσουν με άλλους. Πρόκειται για μια συσκευή συνδεδεμένη στο διαδίκτυο που επιτρέπει στους ανθρώπους να ασχολούνται με πολλές πτυχές της ζωής τους. Θα πρέπει να αφαιρέσετε χειρουργικά ένα τηλέφωνο από έναν έφηβο, επειδή ολόκληρη η ζωή του είναι ριζωμένη σε αυτήν τη συσκευή», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Παράλληλα, αμερικανική μελέτη υποστηρίζει πως... μια μέρα μακριά από το smartphone μπορεί να προκαλέσει σε αρκετούς υψηλότερη πίεση και να αυξήσει τους παλμούς.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδίνου, τονίζοντας ότι το άγχος του αποχωρισμού από το smartphone θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο στο μέλλον, καθώς η τεχνολογία θα γίνεται πιο εξατομικευμένη και οι άνθρωποι θα εξαρτώνται περισσότερο από αυτήν.

Η «nomophobia» μέχρι στιγμής δεν έχει κατηγοριοποιηθεί ως μία ειδική ψυχική δυσλειτουργία, ωστόσο μελέτες έχουν δείξει ότι η προσκόλληση στα smartphone μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.

Νωρίτερα φέτος, έρευνα του McCombs School of Business διαπίστωσε πως το να έχουμε απλώς ένα κινητό σε σημείο προσβάσιμο σε εμάς, ακόμη κι αν είναι κλειστό ή με την οθόνη αναποδογυρισμένη, μπορεί να μειώσει την αντιληπτική ικανότητα.  

Στην εποχή που διανύουμε, όπου ολόκληρη γενιά γεννήθηκε μέσα στο άγχος της έκθεσης και της αυτοπροβολής, ερχόμαστε αντιμέτωποι με επιπρόσθετο φορτίο στρες και άγχους, το οποίο μας μεταφέρει η αλόγιστη χρήση του κινητού. Μήπως ήρθε η ώρα να εντοπίσουμε το πρόβλημα και να προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε;

tvxs.gr

]]>
mail@seleo.gr (Σ.Σ.) Τεχνολογία Thu, 16 Nov 2017 20:15:27 +0200
Τι πρέπει να προσέχεις στο facebook, για να μην βρεθείς άνεργος http://www.seleo.gr/epistimi/texnologia/255169-ti-prepei-na-prosexeis-sto-facebook-gia-na-min-vretheis-anergos http://www.seleo.gr/epistimi/texnologia/255169-ti-prepei-na-prosexeis-sto-facebook-gia-na-min-vretheis-anergos

Τα social media έγιναν ακαριαία αναπόσπαστο κομμάτι του διαδικτυακού κόσμου και το άλλαξαν για πάντα.

 

Έγιναν μέρος της καθημερινότητάς μας, προέκταση των κοινωνικών σχέσεων, εργαλείο δουλειάς. Πολλές επιχειρήσεις βασίζουν πια όλη τους την επικοινωνιακή πολιτική στα social media. Η ποιότητα της σχέσης σου με αυτά μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την επαγγελματική σου εικόνα. Μπορούν να προωθήσουν τη δουλειά σου ή να γίνουν η αιτία να την χάσεις. Στον άμορφο διαδικτυακό κόσμο, όλα έχουν τη σημασία τους και όλα θέλουν τον σωστό χειρισμό. Τα social media είναι ένα παιχνίδι με κανόνες. Με λάθους χειρισμούς, μπορείς να βγεις ο χαμένος αυτού του παιχνιδιού.

Ακολουθούν τα λάθη που μπορεί να κάνεις στα social media και να σου κοστίσουν τη δουλειά σου…

1) Aναρτήσεις με προσβλητικό και υβριστικό περιεχόμενο: Οι λογαριασμοί σου στα social media, αναπόφευκτα, καθρεπτίζουν μέρος της προσωπικότητάς σου. Από τη στιγμή που συνεργάζεσαι με μια επιχείρηση, θα πρέπει να είσαι προσεκτικός-η με τις αναρτήσεις σου. Μια ανάρτησή σου με βωμολογίες ή βίαιο περιεχόμενο μπορεί να θεωρηθεί -για τα κριτήρια της επιχείρησης στην οποία εργάζεσαι- ανάρμοστη. Όλα έχουν την σημασία τους όταν είσαι μέρος μιας ομάδας σε καθημερινή βάση.

2) «Ακατάλληλες» αναρτήσεις σου, πριν εργαστείς στην επιχείρηση: Κι, όμως, ακόμα και το διαδικτυακό σου παρελθόν έχει σημασία για τους εργοδότες σου. Αν στείλεις βιογραφικό, πατήσουν το όνομά σου στο Facebook ή στο Instagram και δουν -αν βέβαια οι αναρτήσεις σου είναι δημόσιες- περιεχόμενο απρεπές ή «σαχλό» για τα κριτήριά τους μπορεί ακόμα να χάσεις και την θέση. Οταν ξεκινάς τη συνεργασία με μια επιχείρηση σκάναρε παλαιότερες δημοσιεύσεις και αφαίρεσε αυτές που δυνητικά μπορεί να βλάψουν την εικόνα σου.

3) To να ποστάρεις ασύστολα κατά τη διάρκεια του ωραρίου σου: Για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, οι αναρτήσεις σε social media κατά τη διάρκεια του ωραρίου θεωρείται αντιεπαγγελματική κίνηση. Με άλλα λόγια, θεωρούν ότι χαζεύεις και σπαταλάς το χρόνο που… σου πληρώνουν!

4) Ποστ που σε κάνουν αντιπαθητική: Προκλητικές selfies, απανωτές δημοσιεύσεις αυταρέσκειας και γενικά υπερπροβολή του εαυτού σου που καταντά ενοχλητική. Υπάρχει περίπτωση να αξιολογηθείς αρνητικά και η εικόνα που έχουν οι εργοδότες σου για σένα να επηρεαστεί.

5) Το να μην έχεις απολύτως καμία επαφή με τα social media: Πλέον σε αρκετές επιχειρήσεις τα social media είναι εργαλείο παραγωγικότητας. Αν ενταχθείς σε μια επιχείρηση και δείξεις παντελή άγνοια για τις διαδικτυακές πλατφόρμες, μπορεί αυτό να θεωρηθεί ως μειονέκτημα.

Πηγή: bovary

]]>
mail@seleo.gr (Σ.Σ.) Τεχνολογία Wed, 15 Nov 2017 19:45:49 +0200
Κάτι που δεν πρόβλεψαν για το iPhone X: Μάσκα ξεγελά την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου http://www.seleo.gr/epistimi/texnologia/255031-kati-pou-den-provlepsan-gia-to-iphone-x-maska-ksegela-tin-texnologia-anagnorisis-prosopou http://www.seleo.gr/epistimi/texnologia/255031-kati-pou-den-provlepsan-gia-to-iphone-x-maska-ksegela-tin-texnologia-anagnorisis-prosopou

Χρησιμοποιώντας μια απλή μάσκα ερευνητές στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να ξεγελάσουν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου του νέου iPhone X, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να ξεκλειδώνουν τα smartphones με... μια ματιά.

 

Οι ερευνητές της βιετναμέζικης εταιρείας κυβερνοασφάλειας, Bkav, λένε ότι το Face ID -που χρησιμοποιεί υπέρυθρες ακτίνες για να χαρτογραφεί το πρόσωπο του χρήστη και το οποίο αντικατέστησε τον αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων- δεν είναι τόσο ασφαλές όσο υποστηρίζει η Apple. Ισχυρίζονται δε ότι κατάφεραν να το παρακάμψουν με μια μάσκα, για την κατασκευή της οποίας ξόδεψαν 150 δολάρια χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing), φωτογραφιών και μέικ απ.

Το παρακάτω video δείχνει το iPhone X να ξεκλειδώνει όταν αντικρίζει την μάσκα:

{youtube}i4YQRLQVixM{/youtube}

Το πλαίσιο του προσώπου δημιουργήθηκε με τρισδιάστατη εκτύπωση, τα μάτια με δισδιάστατες εικόνες με λίγη παραπάνω επεξεργασία στα μάγουλα και άλλες περιοχές του προσώπου όπου υπάρχουν μεγάλες επιφάνειες επιδερμίδας, ενώ την κατασκευή της μύτης με σιλικόνη ανέλαβε ένας ειδικός τεχνίτης.

«Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια ερευνών η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου δεν είναι ακόμη αρκετά ώριμη για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Η/Υ και των έξυπνων κινητών», λέει η Bkav. Και υποστηρίζει ότι τουλάχιστον προς το παρόν ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων παραμένει το ασφαλέστερο βιομετρικό μέσο για τέτοιες εφαρμογές.

 

]]>
teo_iliou@hotmail.com (Θεολόγο Ηλιού ) Τεχνολογία Tue, 14 Nov 2017 21:45:47 +0200
Ποιοι κοιτάνε το προφίλ σας στο facebook; http://www.seleo.gr/epistimi/texnologia/254930-poioi-koitane-to-profil-sas-sto-facebook http://www.seleo.gr/epistimi/texnologia/254930-poioi-koitane-to-profil-sas-sto-facebook

Ποιος σας επισκέπτεται στο Facebook; Υπάρχουν πολλές επεκτάσεις προγραμμάτων περιήγησης, εφαρμογές και ιστοσελίδες που ισχυρίζονται ότι μπορούν να σας πουν ποιοι από τους φίλους σας, κοιτάζουν το προφίλ σας στο Facebook.Δυστυχώς, καμία από αυτές τις επεκτάσεις, τις εφαρμογές ή τις ιστοσελίδες δεν κάνει αυτό που ισχυρίζεται.

Και για να το πούμε διαφορετικά, στην καλύτερη περίπτωση, οι παραπάνω μέθοδοι δεν λειτουργούν, ενώ στη χειρότερη περίπτωση, πρόκειται για κάποιο κακόβουλο λογισμικό, που θα κλέψει τις πληροφορίες σας, ή τα Bitcoins χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα περιήγησής σας. Έτσι αν συναντήσετε κάποια επέκταση που σας υπόσχεται τα παραπάνω, όσο νόμιμη κι αν φαίνεται μην την εγκαταστήσετε.Αν έχετε εγκαταστήσει ήδη κάποια από αυτές τις επεκτάσεις στο πρόγραμμα περιήγησης σας, καλό θα είναι να τις απεγκαταστήσετε άμεσα.Αμέσως μετά θα πρέπει να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας στο Facebook, αλλά και να ενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις σύνδεσης.Όπως αναφέραμε παραπάνω υπάρχουν και πάρα πολλές ιστοσελίδες που υποστηρίζουν ότι θα σας βοηθήσουν να δείτε ποιος επισκέπτεται το προφίλ σας και πόση ώρα πέρασε σε αυτό. Μην πέφτετε στην παγίδα, αυτά που υπόσχονται είναι παραμύθια, όπως παραμύθι είναι και η μέθοδος αναζήτησης της παραμέτρου “InitialChatFriendsList” στον πηγαίο κώδικα του Facebook.

Σύμφωνα με την “επαναστατική μέθοδο” οι αριθμοί που εμφανίζονται είναι τα αναγνωριστικά των χρηστών που επισκέφτηκαν πρόσφατα το προφίλ σας.Για άλλη μια φορά όμως αυτό δεν είναι αληθές.Αν και οι αριθμοί είναι πράγματι αναγνωριστικά χρήστη, δεν είναι οι άνθρωποι που κοίταξαν το προφίλ σας. Η ένδειξη “InitialChatFriendsList” αναφέρεται στα άτομα που εμφανίζονται στην πλευρική στήλη συνομιλιών που υπάρχει στη δεξιά πλευρά του Facebook.Είναι οι άνθρωποι με τους οποίους αλληλεπιδράτε πιο συχνά. Ένα τυχαίο άτομο που επισκέπτεται τη σελίδα σας στο Facebook για πρώτη φορά σίγουρα δεν θα εμφανιστεί σε αυτήν τη λίστα.

iguru

]]>
mail@seleo.gr (Σ.Σ.) Τεχνολογία Tue, 14 Nov 2017 01:00:02 +0200
To Facebook φέρνει νέα μεγάλη αλλαγή - Τι θα προσφέρει στους χρήστες του http://www.seleo.gr/epistimi/texnologia/254864-to-facebook-fernei-nea-megali-allagi-ti-tha-prosferei-stous-xristes-tou http://www.seleo.gr/epistimi/texnologia/254864-to-facebook-fernei-nea-megali-allagi-ti-tha-prosferei-stous-xristes-tou

Θέλετε να μάθετε ποια είναι τα καλύτερα εστιατόρια στην περιοχή που βρίσκεστε; Αν υπάρχει κάποιο event, συναυλία, παράσταση στην πόλη; Θέλετε να δείτε τα αξιοθέατα; Το μόνο που θα χρειάζεστε σύντομα θα είναι ένα κινητό τηλέφωνο, μια σύνδεση με το διαδίκτυο και ένας λογαριασμός στο Facebook.

 

Η πιο δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι πλέον θα μπορεί να παρέχει στους χρήστες της πληροφορίες για εξόδους, αξιοθέατα, θεάματα, ακόμα και αγορές, μέσω μιας νέας εφαρμογής, του Facebook Local που ήδη έχει προσφερθεί στους κατόχους συσκευών με λειτουργικό iOS και Android στις ΗΠΑ.

Το Facebook Local θα αντλεί πληροφορίες από τα εκατομμύρια επαγγελματικών λογαριασμών, αλλά και από κριτικές φίλων και άλλες πηγές, ώστε να δίνει στον ενδιαφερόμενο μια πλήρη εικόνα για το τι μπορεί να κάνει και πώς μπορεί να διασκεδάσει όπου κι αν βρίσκεται.

Αναλυτές θεωρούν ότι το Facebook Local όταν αναπτυχθεί πλήρως θα χτυπήσει άλλες δημοφιλείς εφαρμογές, όπως το Yelp και το Foursquare, οι οποίες παρέχουν τέτοιου είδους πληροφορίες.

]]>
baris@seleo.gr (M.X.) Τεχνολογία Sat, 11 Nov 2017 15:30:33 +0200
Πάρτε από τα παιδιά σας, κινητά και τάμπλετ http://www.seleo.gr/epistimi/texnologia/254679-parte-apo-ta-paidia-sas-kinita-kai-tamplet http://www.seleo.gr/epistimi/texnologia/254679-parte-apo-ta-paidia-sas-kinita-kai-tamplet

Εχει διαπιστωθεί ότι το μπλε φως που εκπέμπει η οθόνη των καθημερινής χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, ταμπλέτες, e-books κ.α) προκαλεί διαταραχές στο βιολογικό μας ρολόι και δημιουργεί σοβαρές διαταραχές στον μηχανισμό του ύπνου.

 

Για αυτό έχει συσταθεί η αποφυγή της χρήσης των διαφόρων gadgets στο κρεβάτι το βράδυ. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι αν στους ενήλικους το φως το ηλεκτρονικών συσκευών προκαλεί πρόβλημα στον ύπνο στα παιδιά ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα παιδιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα στην έκθεση στο μπλε φως επειδή τα μάτια τους δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία ανάπτυξης τους. «Το φως είναι ο πρωτογενής χρονομέτρης του εγκεφάλου. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες κόρες και οι φακοί του ματιού είναι περισσότερο διάφανοι και έτσι η ευαισθησία τους στο μπλε φως είναι μεγαλύτερη από των υπολοίπων ανθρώπων» αναφέρει η καθηγήτρια Μονίκ Λε Μπουργκές, επικεφαλής της μελέτης.

 

Τα ευρήματα

Όπως γράφει ο Θοδωρής Λαϊνάς στο tovima.gr, μετά από διάφορες σχετικές μελέτες διαπιστώθηκε ότι το μπλε φως επηρεάζει αρνητικά την ορμόνη μελατονίνη η οποία συνδέεται άμεσα με το βιολογικό ρολόι του οργανισμού.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μελέτες για τις επιπτώσεις του μπλε φωτός των ηλεκτρονικών συσκευών στο κρεβάτι πραγματοποίησαν ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Penn στις ΗΠΑ οργάνωσαν ένα πείραμα στο οποίο οι εθελοντές στην πρώτη φάση του πειράματος πριν κοιμηθούν έκαναν χρήση στο κρεβάτι διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, ταμπλέτες, e-readers κ.α. Στη δεύτερη φάση οι εθελοντές πριν κοιμηθούν διάβαζαν ένα βιβλίο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ύπνος των ατόμων αυτών ήταν προβληματικός όταν προηγουμένως είχαν χρησιμοποιήσει τις ηλεκτρονικές συσκευές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πρόβλημα μεγιστοποιείται όταν κάποιος πριν κοιμηθεί κάνει χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

Η χρήση αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών κρατούσε περισσότερη ώρα ξύπνιους τους εθελοντές από ότι όταν διάβαζαν ένα βιβλίο. Επίσης η ποιότητα του ύπνου μετά τη χρήση αυτών των συσκευών ήταν πιο κακή σε σχέση με την ποιότητα του ύπνου όταν δεν γίνεται χρήση τους. Η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών διαταράσσει τον μηχανισμό και τα μοτίβα του ύπνου. Προκαλείται διαταραχή σε σημαντικές φάσεις του ύπνου όπως σε αυτές που παράγουν όνειρα.
Αποτέλεσμα είναι το άτομο που έχει χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικές συσκευές στο κρεβάτι το βράδυ να μην κοιμάται σωστά, να μην ξεκουράζεται το σώμα και κυρίως ο εγκέφαλος του όπως πρέπει. Ετσι το επόμενο πρωί δυσκολεύεται να ξυπνήσει και νιώθει ότι δεν έχει την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσει τη μέρα του.

 
]]>
mail@seleo.gr (Σ.Σ.) Τεχνολογία Thu, 09 Nov 2017 21:45:24 +0200
Γιατί το Facebook ζητά γυμνές φωτογραφίες των χρηστών του http://www.seleo.gr/epistimi/texnologia/254669-giati-to-facebook-zita-gymnes-fotografies-ton-xriston-tou http://www.seleo.gr/epistimi/texnologia/254669-giati-to-facebook-zita-gymnes-fotografies-ton-xriston-tou

Όσοι έχουν μοιραστεί

γυμνές ή σεξουαλικές φωτογραφίες με συντρόφους και ανησυχούν ότι ο νυν ή πρώην σύντροφός τους μπορεί να τις κυκλοφορήσει ευρύτερα χωρίς τη συναίνεσή τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Messenger για να στείλουν οι ίδιοι αυτές τις φωτογραφίες στο Facebook

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και, με αυτό το σκεπτικό, το Facebook δοκιμάζει έναν πρωτότυπο τρόπο για να περιορίσει τη λεγόμενη «εκδικητική πορνογραφία»: ζητά από τους χρήστες του να του στείλουν μόνοι τους γυμνές φωτογραφίες τους, ως προληπτικό μέσο άμυνας έναντι άλλων χρηστών που μπορεί να επιδιώξουν να τους εκθέσουν.

Όσοι έχουν μοιραστεί γυμνές ή σεξουαλικές φωτογραφίες με συντρόφους και ανησυχούν ότι ο νυν ή πρώην σύντροφός τους μπορεί να τις κυκλοφορήσει ευρύτερα χωρίς τη συναίνεσή τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Messenger για να στείλουν οι ίδιοι αυτές τις φωτογραφίες στο Facebook.
Στη συνέχεια, το Facebook θα δημιουργήσει ένα μοναδικό ψηφιακό αποτύπωμα της κάθε εικόνας. Με αυτόν τον τρόπο, οι αλγόριθμοί τεχνητής νοημοσύνης του θα εντοπίζουν και θα μπλοκάρουν έγκαιρα κάθε προσπάθεια άλλου χρήστη να «ανεβάσει» και να μοιραστεί την ίδια επίμαχη φωτογραφία στο Facebook ή στο Instagram.

Η νέα δυνατότητα θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση πιλοτικά στην Αυστραλία, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της χώρας, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν» και το αυστραλιανό δίκτυο ABC. Εκτιμάται ότι περίπου το 4% των χρηστών στις ΗΠΑ (ένας στους 25) έχει πέσει θύμα εκδικητικής πορνογραφίας, ποσοστό που αυξάνεται στο 10% για τις γυναίκες έως 30 ετών.

Σε πρώτη φάση, οι χρήστες που ήδη έχουν πέσει θύμα ή ανησυχούν ότι θα πέσουν θύμα εκδικητικής πορνογραφίας από κάποιον άλλο (ή άλλη), θα συμπληρώνουν μια online φόρμα στην ιστοσελίδα του κυβερνητικού επιτρόπου της Αυστραλίας για θέματα ηλεκτρονικής ασφάλειας, εξηγώντας τις ανησυχίες τους.

Ακολούθως, θα καλούνται να στείλουν τις φωτογραφίες τους μέσω του Messenger και η κυβερνητική υπηρεσία θα αναλαμβάνει να ενημερώσει σχετικά το Facebook. Τελικά, το Facebook θα φροντίζει να βάζει την αναγκαία ψηφιακή επισήμανση σε κάθε εικόνα, ώστε να μπαίνει «μπλόκο» σε κάθε μελλοντικό 'ανέβασμα' ή στο μοίρασμά της από τρίτους.

Το Facebook θα αποθηκεύει αυτές τις φωτογραφίες για σύντομο χρονικό διάστημα και μετά θα τις διαγράφει. Το κοινωνικό δίκτυο, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ήδη διερευνά την επέκταση του μέτρου και σε άλλες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

]]>
kodinio@yahoo.gr (admin1) Τεχνολογία Thu, 09 Nov 2017 00:45:03 +0200
Με κάρτες πληρώνουν 6 στους 10 που αγοράζουν online http://www.seleo.gr/epistimi/texnologia/254257-me-kartes-plironoun-6-stous-10-pou-agorazoun-online http://www.seleo.gr/epistimi/texnologia/254257-me-kartes-plironoun-6-stous-10-pou-agorazoun-online

Κάρτες, πιστωτικές ή χρεωστικές, χρησιμοποιούν συνήθως σχεδόν έξι στους δέκα καταναλωτές που πραγματοποιούν αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα, ποσοστό πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε προ της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων.

 

Ωστόσο, το πιο συχνό μέσο πληρωμής στις αγορές μέσω Διαδικτύου παραμένει η αντικαταβολή, καθώς οι Ελληνες καταναλωτές εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να είναι δύσπιστοι ως προς την ασφάλεια των συναλλαγών στο Internet. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η κ. Κατερίνα Φραϊδάκη, κύρια ερευνήτρια στο εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ προ capital controls με κάρτες πλήρωνε το 44% των καταναλωτών που έκανε αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα, πλέον το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 58%.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA) και της Mastercard με αφορμή την έναρξη ενημερωτικής εκστρατείας σχετικά με τη χρήση των καρτών για τις αγορές στο Διαδίκτυο.

Την αντικαταβολή επιλέγει συχνότερα ως μέσο πληρωμής το 70% των καταναλωτών, ποσοστό υψηλό μεν, αλλά αρκετά χαμηλότερο σε σύγκριση με το παρελθόν, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονταν σε 85% με 90%. Γιατί επιμένουν οι Ελληνες καταναλωτές στο παραδοσιακό αυτό μέσο; Σύμφωνα με τον κ. Πάρη Κορωναίο, γενικό διευθυντή του GRECA, σχεδόν ένας στους δύο καταναλωτές θεωρεί την αντικαταβολή τρόπο διασφάλισης ότι τα προϊόντα που αγοράστηκαν θα παραδοθούν όπως αναμένεται. Στη ζωή μας έχουν μπει πλέον και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια, με το 40% των καταναλωτών να τα επιλέγει συχνά για να πραγματοποιεί τις πληρωμές στις αγορές μέσω Διαδικτύου. Οι τάσεις είναι αρκετά διαφορετικές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου το 65% όσων ψωνίζουν ηλεκτρονικά χρησιμοποιεί πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Μάλιστα, τα επόμενα τρία χρόνια η χρήση της αντικαταβολής αναμένεται να υποχωρήσει κατά 32% στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ το 25% των συναλλαγών με κάρτες θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικών πορτοφολιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στην Ε.Ε., το 2016 σημειώθηκε αύξηση 61,8%, σε σύγκριση με το 2015, στη χρήση των ηλεκτρονικών πορτοφολιών.

Δικλίδες ασφαλείας

Πέραν των ήδη πολλών δικλίδων ασφαλείας που έχουν οι κάρτες, αναπτύχθηκαν και νέες τεχνολογίες που κάνουν τη χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών απλούστερη και ασφαλέστερη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ψηφιακή πλατφόρμα Masterpass της Mastercard. Σε αυτήν ο καταναλωτής μπορεί να καταχωρίσει τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια των τραπεζών (στην Ελλάδα το Masterpass χρησιμοποιείται για τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια της Alpha Bank και της Eurobank), καθώς και τις κάρτες επιβράβευσης των καταστημάτων.

Τα στοιχεία τα καταχωρίζει μία φορά και έτσι δεν απαιτείται να προβαίνει στη διαδικασία αυτή κάθε φορά που θέλει να πραγματοποιήσει ηλεκτρονική πληρωμή. Οι συνεργαζόμενοι έμποροι στην Ελλάδα ανέρχονται σήμερα σε 6.300. Μια άλλη τεχνολογία είναι αυτή της πιστοποίησης της αυθεντικότητας και της έγκρισης μιας ηλεκτρονικής πληρωμής μέσω βιομετρικών μεθόδων, αντί της χρήσης πολλών διαφορετικών κωδικών. Με άλλα λόγια, μια πληρωμή εγκρίνεται μέσω μιας φωτογραφίας selfie ή μέσω δακτυλικού αποτυπώματος.

Έντυπη

]]>
baris@seleo.gr (M.X.) Τεχνολογία Sat, 04 Nov 2017 11:15:57 +0200
Νέος ιός «μολύνει» τους χρήστες του facebook (ΦΩΤΟ) http://www.seleo.gr/epistimi/texnologia/254212-neos-ios-molynei-tous-xristes-tou-facebook-foto http://www.seleo.gr/epistimi/texnologia/254212-neos-ios-molynei-tous-xristes-tou-facebook-foto

Ένας νέος ιός κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στο Facebook.

Αν κάποιος διαδικτυακός σας φίλος σας κάνει tag – δηλαδή προσθέσει το όνομα σας με ετικέτα -  σε private βίντεο, μην κάνετε το λάθος να το ανοίξετε.

Πρόκειται για ιό και θα πρέπει να αναφέρετε τη δημοσίευση στο Facebook ως spam και να τη διαγράψετε από τον τοίχο σας.

 

]]>
demo@seleo.gr (seleo) Τεχνολογία Fri, 03 Nov 2017 21:00:02 +0200