Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Θεσσαλονίκη: “Σαφάρι” ελέγχων σε δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς

0

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο ζήτημα της προστασίας των ζώων, δίνει βαρύτητα στην εφαρμογή τήρησης της νομοθεσίας περί δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Πέθανε ο πρώτος ασθενής που είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού από από γενετικά τροποποιημένο χοίρο

0

Πέθανε το Σάββατο, μόλις δύο μήνες μετά την επέμβαση, ο πρώτος ασθενής που προχώρησε σε μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο.

Ο 62χρονος Ρίτσαρντ Σλέιμαν από τη Βοστώνη, ζούσε με νεφροπάθεια τελικού σταδίου όταν αποφάσισε να λάβει ένα νεφρό από χοίρο που είχε υποστεί 69 γονιδιωματικές επεμβάσεις, σε κάτι που, όπως είπαν οι ειδικοί, θα σηματοδοτούσε «μια νέα εποχή» στη μεταμόσχευση οργάνων.

Οι γιατροί στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, όπου πραγματοποιήθηκε η τετράωρη επέμβαση στις 16 Μαρτίου, είχαν πει ότι «αναρρώνει καλά», όταν πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις αρχές Απριλίου.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη από οποιονδήποτε εμπλεκόμενο στη διαδικασία ή από την οικογένεια του 62χρονου ότι ο θάνατός του σχετίζεται με τη μεταμόσχευση.

Γιατί ο ασθενής επέλεξε τον συγκεκριμένο τύπο μεταμόσχευσης
Ο ασθενής που έλαβε το μόσχευμα έπασχε από διαβήτη και υπέρταση και έκανε θεραπείες στο Mass General για πάνω από μία δεκαετία. Αιμοκάθαρση έκανε για επτά χρόνια και το 2018 έλαβε ανθρώπινο νεφρό για πέντε χρόνια, καθώς ο οργανισμός το απέρριψε και ανέπτυξε άλλες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.

Το 2023, ο ασθενής ξανάρχισε την αιμοκάθαρση, ωστόσο εμφάνισε σοβαρές αγγειακές επιπλοκές και χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Ο Σλέιμαν συνέχισε να εργάζεται παρά τα προβλήματα υγείας. Πλέον η αναμονή για άλλο ανθρώπινο νεφρό ήταν μακρά και ο ίδιος είχε αρχίσει να απελπίζεται. Ο γιατρός του άρχισε να σκέφτεται τι εναλλακτικές έχουν.

«Θα έπρεπε να περιμένει 5-6 χρόνια για ένα ανθρώπινο νεφρό. Δεν θα ήταν σε θέση να επιβιώσει είπε ο Δόκτορ Γουίλιαμς, που ρώτησε τον ασθενή του για το πώς θα έβλεπε τη λήψη νεφρού από χοίρο. Ο ασθενής είχε πολλές ερωτήσεις. Αποφάσισε να προχωρήσει. «Το είδα όχι μόνο ως έναν τρόπο να βοηθηθώ εγώ, αλλά και ως έναν τρόπο να δώσω ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση για να επιβιώσουν», ανέφερε σε δήλωση που δόθηκε από το Mass General.

Από ποια νόσο πάσχουν όσοι ανάβουν το πρώτο τσιγάρο της ημέρας μόλις ξυπνήσουν

0
Παρά τον αυξημένο κίνδυνο για την υγεία τους, οι καπνιστές με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) επιμένουν να έρχονται πρώτοι στην κούρσα του πρώτου τσιγάρου της ημέρας, σύμφωνα με μελέτη Ελλήνων ερευνητών από το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», το Κέντρο Υγείας Ευόσμου, το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Όπως δείχνουν τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Chronic Respiratory Disease, οι πάσχοντες με ΧΑΠ  ξεκινούν το κάπνισμα αρκετά νωρίς το πρωί, σε σχέση με τους καπνιστές χωρίς την νόσο, ενώ η εξάρτησή τους από τη νικοτίνη κινείται σε υψηλότερα επίπεδα.
«Το κάπνισμα αποτελεί τον πιο κοινό παράγοντα κινδύνου για τη ΧΑΠ και επιδεινώνει την εξέλιξη της νόσου» σημειώνει η ερευνητική ομάδα, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της εξάρτησης από τη νικοτίνη ως ανασταλτικό παράγοντα για τη διακοπή του καπνίσματος και την αποφυγή των σοβαρών επιπτώσεών του στην πνευμονική λειτουργία.
Οι ερευνητές απευθύνθηκαν σε 359 καπνιστές από αγροτικές περιοχές της χώρας, 71 με ΧΑΠ και 288 χωρίς. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο τεστ για την εξάρτηση από τη νικοτίνη “Fagerström”, μια κλίμακα αξιολόγησης με ευρεία χρήση σε ελληνικές μελέτες για το κάπνισμα, που περιλαμβάνει ερωτήματα όπως «Πόσα τσιγάρα καπνίζετε την ημέρα;», «Ποιο τσιγάρο (μέσα στην ημέρα) θεωρείτε ως το πιο σημαντικό;» κ.α..
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ΧΑΠ ήταν συχνότερη μεταξύ των καπνιστών με υψηλότερες βαθμολογίες στο τεστ Fagerström και μεγαλύτερη ηλικία, ανεξαρτήτως βαρύτητας του καπνίσματος. Τα ευρήματα, κατέληξαν οι ερευνητές, αναδεικνύουν τα προγράμματα υποστήριξης διακοπής του καπνίσματος ως θεμελιώδους σημασίας για την πρόληψη και διαχείριση της ΧΑΠ.
ΧΑΠ και κάπνισμα
Η επιστημονική δημοσίευση περιλαμβάνει κάποιες παρατηρήσεις των ερευνητών για τη σχέση ΧΑΠ και καπνίσματος. «Η αποτελεί μείζονα αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως» αναφέρουν και προχωρούν σε διευκρινήσεις για το κάπνισμα. Σύμφωνα με αυτές, μολονότι αποτελεί τον βασικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο και η διακοπή του βελτιώνει τα αποτελέσματα, δεν αποτελεί μοναδικό καθοριστικό στοιχείο έκπτωσης της πνευμονικής λειτουργίας και εμφάνισης της ΧΑΠ. «Η πορεία της πνευμονικής λειτουργίας εξαρτάται από τη γενετική προδιάθεση, τις συνθήκες της πρώιμης ζωής και τη σημαντική έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου» σημειώνουν.
Ως προς την εξάρτηση από τη νικοτίνη και τον επιβαρυντικό της ρόλο, εξηγούν ότι μπορεί να ευνοεί την έκθεση σε παράγοντες κινδύνου, οδηγώντας φερ’ ειπείν τους καπνιστές σε αναζήτηση τσιγάρων με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νικοτίνη ή στην υιοθέτηση πιο επιβλαβούς καπνίσματος με βαθύτερες εισπνοές του καπνού. Παράλληλα, η μεγαλύτερη εξάρτηση από τη νικοτίνη σχετίζεται με μειωμένα κίνητρα και προσήλωση στον στόχο διακοπής του καπνίσματος. «Ειδικότερα» αναφέρει η δημοσίευση, «οι ασθενείς με ΧΑΠ έχουν λιγότερες πιθανότητες να διακόψουν το κάπνισμα σε σύγκριση με τους καπνιστές χωρίς ΧΑΠ, γεγονός που μπορεί να συνεπάγεται αυξημένη εξάρτηση από τον καπνό».
Πηγή: ygeiamou.gr

Με ποιον τρόπο έχουν κέρδος οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους

0

Αρκετοί θεωρούν ότι οι τιμές των εισιτηρίων είναι αυτές που τροφοδοτούν τα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών.

Νέο ρεκόρ στις εισαγωγές κρέατος το 2023

0

Ξεπέρασαν τα 1,6 δισ. ευρώ οι εισαγωγές κρέατος και προϊόντων κρέατος το 2023, σημειώνοντας μια αύξηση περίπου 10% σε αξία συγκριτικά με το 2022. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση των τιμών των εισαγόμενων κρεάτων και όχι στην αύξηση των ποσοτήτων, οι οποίες σημείωσαν μια οριακή αύξηση περίπου 2%.

Δολοφονία Λυγγερίδη: Συνελήφθη ο «Ρουμάνος» της ηγετικής ομάδας

0

Συνελήφθη και ο «Ρουμάνος», όπως τον αποκαλούσαν, για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης και τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη.

Σέρρες: Οικιακή βοηθός αφαίρεσε χρήματα και τραπεζικές κάρτες από τη τσάντα της εργοδότριά της

0
αστυνομία

Από το Γραφείο Ασφάλειας του Αστυνομικού Τμήματος Βισαλτίας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπής γυναίκας, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, πριν από ένα μήνα, από οικία σε περιοχή των Σερρών, όπου εργαζόταν ως οικιακή βοηθός, αφαίρεσε μια τσάντα που περιείχε το χρηματικό ποσό των 1.200 ευρώ, τραπεζικές κάρτες και προσωπικά έγγραφα.

Πανελλήνιες 2024: Τελευταία εβδομάδα μαθημάτων για τα λύκεια

0
σχολείο

Την ερχόμενη Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 θα ακουστεί για τελευταία φορά το κουδούνιστα λύκεια της χώρας, καθώς η ημέρα αυτή έχει οριστεί ως η τελευταία ημέρα μαθημάτων.

“To τουριστικό θαύμα της Αίγινας” – Στο 70% η πληρότητα στα καταλύματα του νησιού για το καλοκαίρι

0

Σε δωδεκάμηνο προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες έχει εξελιχθεί το νησί της Αίγινας αποτελώντας ένα βέλτιστο παράδειγμα για το πώς ένα μικρό νησί κατάφερε μέσα σε 20 χρόνια να προσελκύει 2 και πλέον εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο αμβλύνοντας την τουριστική περίοδο, πέραν του θέρους.

Νέο σύστημα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία

0
εφορία

Τα «βιβλία» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσοδών (ΑΑΔΕ) μιλούν για ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 107 δισ. ευρώ των πολιτών προς την Εφορία, όμως η πραγματική εικόνα είναι πολύ διαφορετική! Από αυτό το ποσό, μόνο τα 27 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα, ενώ σε ρύθμιση βρίσκονται πολύ λιγότερα, ένα ποσό που μετά βίας ξεπερνάει τα 4,7 δισ. ευρώ.