Menu
RSS

00-3

Κουλούρι Θεσσαλονίκης. Μπήκαμε σε εργαστήριο παρασκευής του και καταγράψαμε τα μυστικά και την ιστορία του (ΦΩΤΟ)

Καταναλώνεται από όλους και παντού. Στο δρόμο, στο σπίτι, στη δουλειά στο γραφείο. Πωλείται παντού. Στο δρόμο, στους φούρνους, στα ζαχαροπλαστεία ακόμα και στα ψιλικατζίδικα. Κυρίες και κύριοι, το κουλούρι Θεσσαλονίκης, είναι το διασημότερο snack της πόλης, κι εμείς μπήκαμε σε ένα εργαστήριο παρασκευής του και σας μεταφέρουμε τα μυστικά του.

 

O φούρναρης ξυπνάει από πολύ νωρίς το πρώι, την ώρα που οι περισσότεροι από έμας κοιμόμαστε, για να ξεκινήσει να ζυμώνει, να περιμένει να φουσκώσει το ζυμάρι, ώστε να ετοιμάσει το «σήμα κατατεθέν» κάθε φούρνου, που δεν είναι άλλο από το κουλούρι.

2koulouri seleo thema 2017

Ταυτισμένο με την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης αν και δεν έχει κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης, καθιερώθηκε ως «κουλούρι Θεσσαλονίκης», γιατί άρχισε να παρασκευάζεται από πρόσφυγες που ήρθαν στην πόλη. Η ιστορία του ξεκινά την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και εμφανίζεται κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη. Η λέξη κουλούρι προέρχεται από τη βυζαντινή λέξη «κολλίκιον», που αναφέρεται σε πολλά βυζαντινά κείμενα.

Το επάγγελμα του αρτοποιού-κουλουροποιού ασκούσαν κατά κύριο λόγο Έλληνες από την Ήπειρο. Οι μικροπωλητές με τους ταβάδες στο κεφάλι ή με καλάθια ξεχύνονταν στους δρόμους από τα ξημερώματα και μέχρι τις 10-11 το πρωί ξεπουλούσαν!

10411892 1110240495659941 6901250463142430070 n

 Θεσσαλονίκη 1947. Νεαρός κουλουρτζής μετράει τις εισπράξεις της ημέρας.

Το μυστικό που κάνει το κουλούρι Θεσσαλονίκης τόσο διάσημο βρίσκεται στη συνταγή και στο ψήσιμο.

«Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι πιο τραγανό από της Αθήνας, καθώς η ζύμη του είναι πιο σφιχτή, σε αυτό παίζει ρόλο ο τρόπος παρασκευής και ψησίματος. Για να το φτιάξεις χρειάζεσαι αλεύρι, μέλι, νερό, σουσάμι, κίτρινο αλεύρι και μέλι. Στην ουσία το μέλι είναι που αλλάζει τη διαφορά στη γεύση» όπως αναφέρει στο seleo,ο Χρήστος Παναγιωτίδης, ιδιοκτήτης φούρνων στο κέντρο της πόλης.

1koulouri seleo thema 2017

Την ημέρα βγάζει 4.000 κουλούρια, όπως μας αναφέρει ο κ. Παναγιωτίδης, ο Θεσσαλονικιός μπορεί να καταλάβει αν το κουλούρι που αγόρασε είναι καλό.

3koulouri seleo thema 2017

Βέβαια, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στην αγορά κυκλοφορούν πλέον και πολλές «παραλλαγές» του κλασικού κουλουριού Θεσσαλονίκης, τόσο αλμυρές όσο και γλυκές, με προσθήκη υλικών, όπως τυρί ή σοκολάτα. Φυσικά, η συνταγή διαφοροποιείται ως ένα βαθμό. Για παραδειγμα, στο κουλούρι ολικής, αντί για κρυσταλική ζάχαρη, χρησιμοποιείται καστανή.

Υπαίθριοι κουλουρτζήδες σχεδόν σε κάθε γωνιά της πόλης, πουλάνε καθημερινά φρέσκο, ζεστό και μυρωδάτο κουλούρι, τους βρίσκεις ακόμα και απογευματινές ώρες.

2koulouri

Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και το BBC βρεθηκε στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας ρεπορτάζ για την ιστορία της γαστρονομίας της πόλης, εντάσσοντας και το κουλούρι. 

Ποια είναι όμως η διατροφική του αξία;

Εκτός από νόστιμο, φθηνό κι άμεσο, το κουλούρι Θεσσαλονίκης έχει μεγάλη διατροφική αξία . Γι αυτήν μίλησε στο  seleo, η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, Αναστασία Κόκκαλη και μας αποκάλυψε τα οφέλη του κουλουριού στον οργανισμό μας.

13631581 10154761176634879 6045220903245761475 n«Το σουσαμένιο κουλούρι είναι μία βασική πηγή υδατανθράκων, η οποία μας δίνει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια για ολόκληρη τη διάρκεια της ημέρας, αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το συστήνουμε να καταναλώνεται κυρίως πρωινές ώρες. Αποτελεί μία πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες επίσης είναι  απαραίτητες για ενέργεια και τόνωση του οργανισμού.

Το σουσάμι, το οποίο καλύπτει το κουλούρι Θεσσαλονίκης, αποτελεί μία υπερτροφή, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, κάποια αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά. Προτείνεται να καταναλώνεται πρωινές ώρες, είτε ως πρωινό, είτε ως ένα ενδιάμεσο δεκατιανό. Θα συμβούλευμα να συνδυαστεί με μία τροφή, η οποία να παρέχει την απαιτούμενη πρωτεΐνη, δηλαδή σε συνδυασμό μ' ένα ποτήρι γάλα ή ένα κομμάτι κασέρι ή ένα βραστό αυγό. Επομένως, έτσι γίνεται πιο πλήρες σαν γεύμα.

Χρειάζεται προσοχή στις παραλλαγές του κουλουριού γιατί αυξάνεται η θερμιδική αξία, οπότε για αυτούς που θέλουν να χάσουν βάρος εν όψει του καλοκαιριού θα συμβούλευα να αποφύγουμε τα κουλούρια που έχουν εξτρά - για παράδειγμα - μέσα τυρί ή μπορεί να είναι με σταφύδες, καθώς έχουν παραπάνω ζάχαρη στη ζύμη και έτσι λαμβάνουμε την κρυμμένη ζάχαρη. Δεν παύει σαφώς να είναι μία πιο υγιεινή επιλογή από κάτι άλλο που πουλάει ένας φούρνος. Ακόμα και μια παραλλαγή του κουλουριού είναι προτιμότερη από ένα κρουασάν ή μια σφολιάτα.

Το κουλούρι είναι πολύ καλή τροφή και επιλογή για δεκατιανό, για τα παιδάκια στο σχολείο, αντί να καταναλώσουν κάποιο μπισκότο ή κάποιο κρουασάν. Η καλή παραλλαγή που κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια είναι το κουλούρι ολική άλεσης, αυτό το κουλούρι, μας δίνει παραπάνω φυτικές ίνες, κάτι που βοηθάει στη καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και στον κορεσμό, δηλάδη μας χορταίνει καλύτερα ».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή
  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next